Du behöver
- 200 g ärter
- 1 st blomkålshuvud
- 3 st schalottenlökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk olja
- timjan några kvistar färsk
- 7 dl buljong
- 1 dl havregrädde
- 2 msk citronjuice
- salt
- vitpeppar
- 3 msk pumpafrö
Gör så här
1
1. Tina ärtorna om de är frysta. Förväll dem 1–2 minuter om de är färska.
2
2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och koka några minuter tills de är mjuka.
3
3. Hacka löken. Fräs i olja. Låt ärtor och blomkålsbuketter fräsa med en minut. Mixa till en tjock smet.
4
4. Häll tillbaka soppbasen i kastrullen, lägg i lite timjan, all buljong samt grädden. Rör om under tiden soppan kokar upp. Låt puttra några minuter. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.
5
5. Servera soppan med pumpafrön och resterande timjan.
Gröna ärtor är sorgligt bortglömda, trots att de är en riktigt fin, svensk delikatess. Ät och njut.
Innehåller massa magnesium, fosfor, kalium, C-vitamin, zink, kalcium, folsyra och järn.
172 KCAL PER PORTION
7 g protein, 11 g fett, 12 g kolhydrater