Du behöver

  • 200 g ärter
  • 1 st blomkålshuvud
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • timjan några kvistar färsk
  • 7 dl buljong
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk citronjuice
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 msk pumpafrö

Gör så här

1
1. Tina ärtorna om de är frysta. Förväll dem 1–2 minuter om de är färska.

2
2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och koka några minuter tills de är mjuka.

3
3. Hacka löken. Fräs i olja. Låt ärtor och blomkålsbuketter fräsa med en minut. Mixa till en tjock smet.

4
4. Häll tillbaka soppbasen i kastrullen, lägg i lite timjan, all buljong samt grädden. Rör om under tiden soppan kokar upp. Låt puttra några minuter. Smaka av med citron, salt och vitpeppar.

5
5. Servera soppan med pumpafrön och resterande timjan.


Kommentar:
Gröna ärtor är sorgligt bortglömda, trots att de är en riktigt fin, svensk delikatess. Ät och njut.
Innehåller massa magnesium, fosfor, kalium, C-vitamin, zink, kalcium, folsyra och järn.

172 KCAL PER PORTION
7 g protein, 11 g fett, 12 g kolhydrater