Kalvbuljong på eget sätt

Du behöver 2.5 kg köttiga ben från kalv 1 st morot grov i bitar 1 st purjolök 1.5 st palsternackor i bitar 50 g rotselleri...


2 portioner

Du behöver

  • 2.5 kg köttiga ben från kalv
  • 1 st morot grov i bitar
  • 1 st purjolök
  • 1.5 st palsternackor i bitar
  • 50 g rotselleri i bitar
  • chilifrukt i bitar
  • 3.5 l vatten
  • stjälkar några persilja
  • 6 st vitpepparkorn eller kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 1/2–1 msk salt

Gör så här

1
Värm ugnen till 250 grader och lägg köttbenen samt rot- och purjobitarna och eventuell chilifrukt i långpanna.

2
Låt rosta 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och lägg i trång gryta.

3
Häll på vatten, det ska täcka allt. Tillsätt persilja, peppar, lagerblad och lilla saltmängden.

4
Koka upp under lock och låt sedan småputtra i 4 timmar.

5
Sila buljongen och låt den svalna. Kyl över natt om du vill kunna lyfta bort fettet, som stelnar till ett lock. Buljongen kan eftersaltas efter smak och frysas.

6
Tips! Samma typ av buljong kan kokas på nötköttsben, eller 2–3 kycklingskrov (det gör inget om de grillats först).


Kommentar:
Tid 4–5 timmar (men bara 20 minuter aktivt)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top