Du behöver
- 2.5 kg köttiga ben från kalv
- 1 st morot grov i bitar
- 1 st purjolök
- 1.5 st palsternackor i bitar
- 50 g rotselleri i bitar
- chilifrukt i bitar
- 3.5 l vatten
- stjälkar några persilja
- 6 st vitpepparkorn eller kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 1/2–1 msk salt
Gör så här
1
Värm ugnen till 250 grader och lägg köttbenen samt rot- och purjobitarna och eventuell chilifrukt i långpanna.
2
Låt rosta 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och lägg i trång gryta.
3
Häll på vatten, det ska täcka allt. Tillsätt persilja, peppar, lagerblad och lilla saltmängden.
4
Koka upp under lock och låt sedan småputtra i 4 timmar.
5
Sila buljongen och låt den svalna. Kyl över natt om du vill kunna lyfta bort fettet, som stelnar till ett lock. Buljongen kan eftersaltas efter smak och frysas.
6
Tips! Samma typ av buljong kan kokas på nötköttsben, eller 2–3 kycklingskrov (det gör inget om de grillats först).
Tid 4–5 timmar (men bara 20 minuter aktivt)