Svartsoppa med garnityr

Du behöver 2 l kalvbuljong eller oxbuljong 5 msk ljus sirap eller strösocker 0.75 dl röd vinbärsgelé 1.5 dl madeiravin 0.5 dl konjak 0.5 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 l kalvbuljong eller oxbuljong
  • 5 msk ljus sirap eller strösocker
  • 0.75 dl röd vinbärsgelé
  • 1.5 dl madeiravin
  • 0.5 dl konjak
  • 0.5 dl balsamvinäger (balsam)vinäger
  • timjan mejram och persilja
  • 2.5 msk pepparkakskrydda
  • 1 tsk vitpeppar malen
  • 2 dl nötblod tinat
  • 3 msk vetemjöl

Garnityr

gåslever (från inkråmet), skivat och stekt
gåshjärta (från inkråmet), skivat och stekt
leverkorv skånsk, (eller stekt tysk örtkorv)
6 st katrinplommon
6 st äpplen se recept till vänster

Gör så här

1
Koka upp buljongen med sirap, gelé, vin och konjak i stor kastrull. Tillsätt vinäger, örter och kryddor (större mängd för tydligare kryddning).

2
Låt småputtra med locket på glänt på svag värme cirka 30 minuter. Plocka bort kryddbuketten.

3
Blanda blod och mjöl till slät smet. Dra kastrullen från värmen och vispa ner blodblandningen i soppan. Vispa tills soppan tjocknat och blivit svalare. Soppan får inte koka när blodet tillsatts, då skär den sig. Om den delar sig bara lite brukar det räcka med att sila den genom finmaskig sikt. Kan förvaras i kyl över natten.

4
Servering Värm soppskålarna med kokta spiraläpplen i 70-gradig ugn. Hetta försiktigt upp soppan i sista stund på knapp medelvärme. Vispa soppan hela tiden, tills den börjar ryka. Häll upp och servera bums.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top