Ankarstock

Du behöver Dag 1 50 g jäst 3 dl kallt vatten 3 dl rågsikt (180 g) Dag 2 50 g smör 7 dl vatten 2.5...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

Dag 1

50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt (180 g)

Dag 2

50 g smör
7 dl vatten
2.5 dl farinsocker (225 g)
2 tsk salt
1 msk kinesisk soja
6 dl vetemjöl special (420 g)
15 dl rågsikt (1 kg)
2 msk olja att pensla med
0.5 dl mjölk till pensling

Gör så här

1
Dag 1 Smula jästen och rör ihop den med vatten och rågsikt. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylen över natten (12–16 timmar).

2
Dag 2 Häll fördegen från dag 1 i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till fingervarmt. Blanda fördeg, smörvätskan, farinsocker, salt och soja väl.

3
Tillsätt vetemjöl och rågsikt och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i bunken.

4
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på papprad plåt eller i brödformar klädda med bakplåtspapper. Pensla med lite olja mellan limporna på plåten så att de blir enklare att dela på. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 80 grader. Limpor i form behöver längre gräddningstid.

6
Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt svalna på galler under en bakduk.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Christian Dahllöf i Östhammar. Receptet är provlagat av Icakuriren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top