Choklad- och pistagekola

Du behöver 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 dl ljus sirap 100 g smör 4 msk kakao (gärna av god kvalitet) 0.5 dl pistagenötter...

Tillagningstid: 30 minuter
40 portioner

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 100 g smör
  • 4 msk kakao (gärna av god kvalitet)
  • 0.5 dl pistagenötter hackade
  • 0.5 tsk flingsalt

bakplåtspapper

silkespapper

Gör så här

1
Klä en form, cirka 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper.

2
Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. När det börjat koka, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader eller koka i cirka 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då.

3
Häll försiktigt kolasmeten i formen. Strö över de hackade nötterna och flingsalt. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.

4
Skär kolasmeten i fyrkanter som är cirka 2 x 2 centimeter stora. Slå in först i en liten bit bakplåtspapper och sedan

5
i färgade silkespapper. Förvara svalt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top