Du behöver
- 50 g jäst färsk
- 5 dl mjölk rumsvarm
- 1 msk honung eller sirap
- 2 tsk salt
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk anis
- 1 tsk kummin hel
- 180 g vetemjöl (3 dl)
- 165 g rågmjöl (3 dl)
- 390 g grahamsmjöl (6 dl)
- mjöl till utbaket
Gör så här
1
?Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och blanda tills jästen löst sig.
2
Tillsätt honung/sirap, salt samt stötta eller malda kryddor i degvätskan.
3
Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir mjuk och elastisk. Knåda i 3–4 minuter.
4
?Låt degen jäsa i bunke under bakduk i 45 minuter.
5
?Sätt ugnen på 250 grader.
6
?Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
7
Lägg så många kakor som får plats på en plåt.
8
Grädda dem genast i mitten av ugnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg och känns torra.
9
Det går att grädda två plåtar samtidigt, byt då plats på dem när de översta kakorna blivit ljusbruna.
10
Låt svalna på galler utan bakduk.