Knäckebröd med fänkål och anis

Du behöver 50 g jäst färsk 5 dl mjölk rumsvarm 1 msk honung eller sirap 2 tsk salt 1 tsk fänkålsfrön 1 tsk anis 1...

Tillagningstid: 90 minuter
25 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst färsk
  • 5 dl mjölk rumsvarm
  • 1 msk honung eller sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk kummin hel
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 165 g rågmjöl (3 dl)
  • 390 g grahamsmjöl (6 dl)
  • mjöl till utbaket

Gör så här

1
?Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och blanda tills jästen löst sig.

2
Tillsätt honung/sirap, salt samt stötta eller malda kryddor i degvätskan.

3
Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir mjuk och elastisk. Knåda i 3–4 minuter.

4
?Låt degen jäsa i bunke under bakduk i 45 minuter.

5
?Sätt ugnen på 250 grader.

6
?Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

7
Lägg så många kakor som får plats på en plåt.

8
Grädda dem genast i mitten av ugnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg och känns torra.

9
Det går att grädda två plåtar samtidigt, byt då plats på dem när de översta kakorna blivit ljusbruna.

10
Låt svalna på galler utan bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top