Kuvertbröd med vört

Du behöver 25 g smör + 2 msk till utbakning 1 st porter (33 cl) 25 g jäst 1 dl russin 0.5 dl brödsirap 0.5...

Tillagningstid: 20 minuter
18 portioner

Du behöver

  • 25 g smör + 2 msk till utbakning
  • 1 st porter (33 cl)
  • 25 g jäst
  • 1 dl russin
  • 0.5 dl brödsirap
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk pomerans malen
  • 1 krm kryddnejlikor malda
  • 1 tsk malen ingefära
  • 10 dl dinkelsikt

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Häll i porter, värm till fingervarmt (37 grader).

2
Smula ner jästen i en bunke (gärna i en degmaskin). Lös upp jästen i degvätskan. Rör i russin, sirap, kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen i cirka 5 minuter, låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

3
Smörj en plåt med smör. Knåda ut degen till en längd och skär i cirka femton bitar. Rulla varje bit till en avlång bulle och “dra ut” små toppiga ändar genom att rulla och trycka på samma gång. Lägg dem på plåten och låt jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.

4
Sätt ugnen på 250 grader. Skär försiktigt några sneda snitt i varje bröd med en mycket vass kniv. Baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter tills de har fått fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top