Du behöver

  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit 12
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk madeiravin eller sherry
  • 1 st matjessillfil burk
  • 1 st äpple rött svenskt
  • 2 msk gräslök finskuren
  • pumpernickel
  • smör till bredning
  • mangoldblad cirka 20 små

Gör så här

1
Koka upp socker, ättika och vatten, rör tills sockret lösts och dra från plattan. Blanda i vinet, låt lagen svalna.

2
Slå bort lagen från matjes-sillen, låt sillen rinna av ordentligt. Skär den i tunna strimlor tvärsöver filéerna. Blanda ner i den kalla lagen. Tvätta äpplena och tag ur kärnhuset, lättast med äppelpipa. Skiva och tärna äpplena ungefär halvcentimeterstort. Vänd ner med gräs-löken i den nya sillagen. Håller en vecka i kylen.

3
Servering Skilj pumpernicklarna med bred kniv, smöra och grunda varje skiva med mangoldblad. Fördela sillsallad på bröden.