Du behöver

  • 500 g färsk spenat
  • 2 msk olja
  • 4 tsk flingsalt
  • 0.75 tsk svartpeppar
  • 200 g laxfilé kallrökt
  • 400 g kesella
  • 2 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 1 tsk salt
  • 2 st kajennpeppar duttar
  • smördeg (ca 600 g), färdiga kylda eller tinade
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Skölj spenaten, skaka av vattnet. Fräs i omgångar med olja i stekpanna på näst högsta värme. Spenaten ska ånga av vätska, men inte bli snustorr. Salta och peppra under tiden. Värm ugnen till 200 grader.

2
Skär en laxskiva i sänder i småbitar, cirka 1/2?x?2 cm.

3
Rör kesellan med citronskal, salt och peppar. Blanda i spenat och lax.

4
Rulla ut en smördeg i taget och tag ut rundlar med kakform eller glas, 6–7 cm i diameter. Lägg en knapp matsked kesellafyllning på varje rundel, vik samman till halvmånar och försegla den öppna kanten med gaffeltryck. Lägg på papprad plåt, pensla med uppvispat ägg, pricka och grädda sen 13–15

5
minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.

6
Serveras dagsfärska, eller frysta och ugnsvärmda


Kommentar:
Till glöggfest med småplock i adventstider.