Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 st saffran (0,5 g)
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 750 g vetemjöl ca 12-13 dl
  • 4.5 msk olivolja
  • 13.5 st aprikoser torkade
  • 13.5 st valnötskärnor
  • 13.5 st dadlar urkärnade
  • tranbär en halv näve torkade
  • flingsalt
  • 0.5 dl pumpafrö gröna

Gör så här

1
Dag 1: Smula jästen i rymlig degbunke, stöt saffran och tillsätt det. Lös upp i kallvatten, tillsätt olja och mjölet lite i sänder, medan degen arbetas slät och smidig. Den ska vara ganska lös. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen till nästa dag.

2
Dag 2: Tag degen ur kylen och häll ut på oljat bakplåtspapper i långpanna, 40?x?60 cm, dra ut degen så att den täcker plåten. Tryck in frukt och nötter i degen, med ett par centimeters mellanrum. Täck med handduk och låt jäsa 30–40 minuter i rumsvärme.

3
Värm under tiden ugnen till 225 grader (drygt 200 för varmluft). Tryck ner frukterna igen, smek brödytan med resten av oljan. Salta ytan och strö på pumpafrön. Grädda mitt i

4
ugnen 20–25 minuter.

5
Ta ut och låt svalna täckt med handduk. Skär i små kvadrater, cirka 4×4 cm och lägg upp.

6
Focaccian smakar bäst färskt


Kommentar:
Till glöggfest med småplock i adventstider.