Du behöver
- 50 g jäst
- 1 st saffran (0,5 g)
- 5 dl kallt vatten
- 2 msk olivolja
- 750 g vetemjöl ca 12-13 dl
- 4.5 msk olivolja
- 13.5 st aprikoser torkade
- 13.5 st valnötskärnor
- 13.5 st dadlar urkärnade
- tranbär en halv näve torkade
- flingsalt
- 0.5 dl pumpafrö gröna
Gör så här
1
Dag 1: Smula jästen i rymlig degbunke, stöt saffran och tillsätt det. Lös upp i kallvatten, tillsätt olja och mjölet lite i sänder, medan degen arbetas slät och smidig. Den ska vara ganska lös. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen till nästa dag.
2
Dag 2: Tag degen ur kylen och häll ut på oljat bakplåtspapper i långpanna, 40?x?60 cm, dra ut degen så att den täcker plåten. Tryck in frukt och nötter i degen, med ett par centimeters mellanrum. Täck med handduk och låt jäsa 30–40 minuter i rumsvärme.
3
Värm under tiden ugnen till 225 grader (drygt 200 för varmluft). Tryck ner frukterna igen, smek brödytan med resten av oljan. Salta ytan och strö på pumpafrön. Grädda mitt i
4
ugnen 20–25 minuter.
5
Ta ut och låt svalna täckt med handduk. Skär i små kvadrater, cirka 4×4 cm och lägg upp.
6
Focaccian smakar bäst färskt
Till glöggfest med småplock i adventstider.