Du behöver
- 25 g jäst smulad
- 2 tsk honung
- 7 dl hirsflingor
- 11 dl Ljummet vatten
- 0.25 dl sirap
- 2 msk olivolja
- 0.5 dl a-fil
- 3 dl bovetemjöl
- 3 dl rismjöl
- 1.5 dl pumpakärnor
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl fibrex
- 1 dl psylliumfrö
- 4 msk nyponpulver
- 1 msk bikarbonat
- 1 msk salt
- aprikoser torkade och hackade, ca 1/2 dl
Gör så här
1
Blanda jäst, honung, hirsflingor och 6 dl vatten i en matberedare. Täck över med plast och låt stå 1 timme.
2
Rör sedan ned 5 dl vatten, sirap, olivolja och filmjölk. Blanda alla torra ingredienser och ev aprikoser och rör ned i degen, arbeta degen i 10 minuter.
3
Fördela den smetiga degen i två bakplåtspappersklädda brödformar (1 1/2–2 liter).
4
Grädda i nedre delen av ugnen i 100 grader cirka 50
5
minuter. Höj sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 40 minuter.
6
Låt brödet svalna innan det skärs i skivor. Brödet är godast färskt, men går också bra att frysa.
Detta är ett läsarrecept av Gunvor Jönsson i Bromölla. Receptet är provlagat av Icakuriren.