Du behöver
- 1 kg potatis mjölig
- mjölk cirka 2 dl
- 1.5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar nymalen
- 0.5 tsk strösocker
- 600 g strömmingsfilé
- 1.5 tsk salt
- 2 st röda chilifrukter
- 2 dl ströbröd
- smör att steka i
- 2 st äpplen röda svenska
- 2.5 msk klippt gräslök
- 2 dl lingonsylt
Gör så här
1
Skala potatis, kvarta dem och koka väl mjuka. Slå bort vattnet och mosa först med stilla elvisp. Mikra mjölken varm och tillsätt lite i taget under långsam vispning. Vispa in kryddningen på lågt varv. Den lilla sockermängden förhöjer potatisen goda smak, men kan ersättas med ett par matskedar smör.
2
Klipp bort fiskfiléernas ryggfena, lägg strömmingarna platt med köttsidan upp. Salta och peppra över all fisken. Finhacka chilin smått, strö på hälften av filéerna. Lägg de andra fileerna ovanpå, köttsida mot köttsida. Fäst med tandpetare och vänd i ströbröd. Stek i rikligt med lättbrynt smör på näst högsta värme ett par tre minuter på varje sida.
3
Fintärna äpplena och blanda med gräslöken och lingonsylten.