Julbröd à la brioche

Du behöver 50 g jäst 3 dl vatten 37-gradigt vetemjöl ca 1,2 kg 0.75 tsk salt 225 g smör rumsvarmt 0.75 dl strösocker 6 st...

Tillagningstid: 120 minuter
40 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten 37-gradigt
  • vetemjöl ca 1,2 kg
  • 0.75 tsk salt
  • 225 g smör rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 6 st ägg
  • 0.5 st ägg till pensling

Gör så här

1
Gör degen så här

2
Smula jästen i bunke, ljumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet (gärna i stor hushållsmaskin) och blanda i omkring 6 dl av mjölet samt allt saltet. Arbeta till smidig deg. Jäs övertäckt i bunken 45 minuter.

3
Rör fett och socker smidigt. Knäck 6 ägg. Arbeta ner smörblandning och ägg i den jästa degen. Ta undan 1–2 dl av det uppmätta mjölet och arbeta ner resten i degen. Låt maskinen jobba 4–5 minuter och stjälp sen upp på mjölad bänk. Knåda degen blank med bestämda tag och tryck från handlovarna.

4

5
1. Kavla hela degen till rektangel direkt på bakplåtspapper (håll fast en lång bit papper runt bänkkanten med magen), sådär 3 cm tjock. Skär ut rund kaka med vass kniv och 30 cm tallrik som mall.

6
2. Kavla resten av degen (en femtedel) centimetertunn på eget papper. Ta ut dekor med dina finaste pepparkaksformar, inte alltför detaljrika.

7
3. Pensla den runda degplattan med uppvispat ägg. Markera med vass kniv var på deg­­rundeln pyntet ska fästas i kransform. Då fäster bitarna bättre och allt hamnar på rätt plats.

8
4. Den sista degresten trillas till tumnagelstora bollar. Stick hål här och var i brödbården med ett finger och fäst småbollarna där. Låt jäsa 30 minuter under duk. Värm (varmlufts)ugnen till 175 grader under tiden. Pensla sedan brödet med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna

9
övertäckt. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top