Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl vatten 37-gradigt
- vetemjöl ca 1,2 kg
- 0.75 tsk salt
- 225 g smör rumsvarmt
- 0.75 dl strösocker
- 6 st ägg
- 0.5 st ägg till pensling
Gör så här
1
Gör degen så här
2
Smula jästen i bunke, ljumma vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet (gärna i stor hushållsmaskin) och blanda i omkring 6 dl av mjölet samt allt saltet. Arbeta till smidig deg. Jäs övertäckt i bunken 45 minuter.
3
Rör fett och socker smidigt. Knäck 6 ägg. Arbeta ner smörblandning och ägg i den jästa degen. Ta undan 1–2 dl av det uppmätta mjölet och arbeta ner resten i degen. Låt maskinen jobba 4–5 minuter och stjälp sen upp på mjölad bänk. Knåda degen blank med bestämda tag och tryck från handlovarna.
4
5
1. Kavla hela degen till rektangel direkt på bakplåtspapper (håll fast en lång bit papper runt bänkkanten med magen), sådär 3 cm tjock. Skär ut rund kaka med vass kniv och 30 cm tallrik som mall.
6
2. Kavla resten av degen (en femtedel) centimetertunn på eget papper. Ta ut dekor med dina finaste pepparkaksformar, inte alltför detaljrika.
7
3. Pensla den runda degplattan med uppvispat ägg. Markera med vass kniv var på degrundeln pyntet ska fästas i kransform. Då fäster bitarna bättre och allt hamnar på rätt plats.
8
4. Den sista degresten trillas till tumnagelstora bollar. Stick hål här och var i brödbården med ett finger och fäst småbollarna där. Låt jäsa 30 minuter under duk. Värm (varmlufts)ugnen till 175 grader under tiden. Pensla sedan brödet med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna
9
övertäckt. Kan frysas.