Du behöver
- Muffins:
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 3 ägg
- 3 msk olivolja
- 2 dl yoghurt
- ca 75 g halloumi- eller fetaost
- 18–24 oliver, gärna kärnfria
- Soppa:
- 2 gula lökar
- 2–3 msk olivolja
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 burkar (à 400 g) tomatfiléer på burk eller krossade tomater
- 1 dl grillad strimlad paprika på burk
- 2 msk finhackad basilika + blad till garneringen.
- 4–5 dl kokande vatten
- salt, peppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Ställ dubbla muffinsformar på en ugnsplåt eller enkla muffinsformar i en muffinsplåt.
2
Blanda mjöl, salt och bakpulver.
3
Vispa ihop ägg, olja och yoghurt i en stor bunke. Vänd ner mjölblandningen och arbeta ihop till en tjock smet. Fördela smeten i muffinsformarna. Tryck i tärnad halloumi och oliver. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
4
Skala och hacka löken. Hacka basilikan.
5
Fräs löken i olivoljan cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningen och fräs cirka 1 minut. Blanda i tomaterna, paprikan hackad i mindre bitar och basilikan. Koka upp under omrörning, mosa tomatfiléerna med en gaffel. Sjud cirka 5 minuter. Späd med vattnet till önskad konsistens och koka soppan under lock cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med basilikablad. Servera med muffins.