Du behöver
- Crepes:
- 50 g smör
- 3 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 dl socker
- 1 nypa salt
- 2 1/2 dl mjölk, 3 %
- 2 1/2 dl kallt vatten
- Fyllning:
- 2 apelsiner och 1 pomelo eller
- 3 blodapelsiner
- 2 msk råsocker
- 1 msk honung
- 50 g smör
- ev 1/2 dl Grand Marnier
- 1 kanelstång
- 1/2 dl pinjenötter
- smör till stekning
- Till servering
- vaniljglass eller grädde
Gör så här
1
Börja med crepessmeten. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen fluffiga och tillsätt vetemjölet lite i taget. Vispa tills alla klumpar löst sig.
2
Häll i det avsvalnade smöret tillsammans med socker och salt. Vispa samman och blanda sist i mjölk och vatten, lite i taget. Ställ smeten i kylen att svälla i minst 1 timme.
3
Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär apelsinerna i tunna skivor. Skär även bort skalet och de tjocka vita hinnorna i mitten på pomelon. Skär den i mindre bitar.
4
Värm socker, honung och smör i en panna tills det börjar bubbla. Tillsätt likör, kanelstång och citrusskivor. Låt allt få ett uppkok och puttra samman i några minuter, ställ åt sidan.
5
Rosta nötterna gyllenbruna i torr stekpanna och lägg upp på ett fat.
6
Stek crepesen i en panna med smör. De ska vara frasiga och tunna. Lägg upp på ett fat och skeda över apelsinskivor och sås. Vik ihop och garnera med rostade nötter.
7
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Tillagning: 45 minuter + 1 timme i kylen