Crepes med apelsin och pinjenötter

Du behöver Crepes: 50 g smör 3 ägg 3 dl vetemjöl 1/2 dl socker 1 nypa salt 2 1/2 dl mjölk, 3 % 2 1/2...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Crepes:
  • 50 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 2 1/2 dl mjölk, 3 %
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • Fyllning:
  • 2 apelsiner och 1 pomelo eller
  • 3 blodapelsiner
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk honung
  • 50 g smör
  • ev 1/2 dl Grand Marnier
  • 1 kanelstång
  • 1/2 dl pinjenötter
  • smör till stekning
  • Till servering
  • vaniljglass eller grädde

Gör så här

1
Börja med crepessmeten. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen fluffiga och tillsätt vetemjölet lite i taget. Vispa tills alla klumpar löst sig.

2
Häll i det avsvalnade smöret tillsammans med socker och salt. Vispa samman och blanda sist i mjölk och vatten, lite i taget. Ställ smeten i kylen att svälla i minst 1 timme.

3
Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär apelsinerna i tunna skivor. Skär även bort skalet och de tjocka vita hinnorna i mitten på pomelon. Skär den i mindre bitar.

4
Värm socker, honung och smör i en panna tills det börjar bubbla. Tillsätt likör, kanelstång och citrusskivor. Låt allt få ett uppkok och puttra samman i några minuter, ställ åt sidan.

5
Rosta nötterna gyllenbruna i torr stekpanna och lägg upp på ett fat.

6
Stek crepesen i en panna med smör. De ska vara frasiga och tunna. Lägg upp på ett fat och skeda över apelsinskivor och sås. Vik ihop och garnera med rostade nötter.

7
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.


Kommentar:
Tillagning: 45 minuter + 1 timme i kylen

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top