Du behöver
- 1 blond grapefrukt
- 3 apelsiner
- 3 citroner
- 1 l vatten
- 1 l socker
Gör så här
1
Tvätta frukten noga med vatten. Skär i riktigt tunna skivor eller mixa skivad frukt i en matberedare. Spar kärnorna och lägg i en bit tunt tyg och bind samman till en påse med ett bomullssnöre.
2
Koka upp vattnet. Lägg frukten och kärnpåsen i en rostfri bunke och häll över det kokheta vattnet. Täck med en kökshandduk, låt svalna och ställ i kylen i 1–2 dygn.
3
Häll upp frukten och vattnet i en rejäl kastrull och tillsätt sockret. Koka upp blandningen långsamt under omrörning med träsked. Sjud på svag värme utan lock i cirka 2–3 timmar tills marmeladen är trögflytande och djupt bärnstensgul i färgen.
4
Gör marmeladprov under koktiden genom att ta lite marmelad och lägga på ett fat. Om det går att göra ett spår i maremeladen som inte flyter ihop är marmeladen klar. Rör om lite då och då så att marmeladen inte bränner i botten.
5
Plocka bort påsen med kärnorna. Dra marmeladen från plattan och låt den vila i 15 minuter.
6
Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Öppnad burk förvaras i kylen.
Tid: 3 timmar + 3 dygn