Crema catalana

Du behöver 5 dl mjölk 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet 1 st kanelstång 6 st äggulor 1 2/3 dl socker 2 msk maizena...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet
  • 1 st kanelstång
  • 6 st äggulor
  • 1 2/3 dl socker
  • 2 msk maizena
  • 2.5 dl grädde
  • 2 dl råsocker eller strösocker

Garnering

5.5 st rosmarinkvistar små
vatten
strösocker

Gör så här

1
Blanda mjölk, apelsinskal och kanel i en kastrull.

2
Koka upp under omrörning, ta av från värmen och låt stå cirka 15 minuter. Sila mjölken.

3
Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en kastrull (ej aluminium). Vispa i mjölken och grädden i omgångar. Sjud blandningen under vispning tills den tjocknat till en kräm, den får inte koka.

4
Fördela krämen i 6 portionsformar. Låt svalna. Ställ i kylskåp att stelna 3–4 timmar eller över natten.

5
Servering Fördela cirka 2 msk socker jämnt över ytan i varje form och bränn av med en liten brännare tills sockret smält till ett brunt knäcklager. Håll lågan i rörelse hela tiden för att undvika att sockret bränns ojämnt.

6
Eller bränn av krämen under grillelementet i ugnen. Ställ formarna på en plåt så nära grillelementet (250 grader) som möjligt. Ha ugnsluckan öppen och formarna under uppsikt hela tiden. Ta ut dem när sockret har smält och fått färg.

7
Spreja rosmarinkvistarna med vatten och doppa dem i sockret. Toppa krämen med kvistarna.


Kommentar:
Tid: 30 minuter + tid för att stelna

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top