Du behöver
- 4 dl grahamsmjöl
- 4 dl vetemjöl eller rågsikt
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 tsk brödkrydda
- 4 dl filmjölk
- 0.75 dl brödsirap
- 0.5 dl lingonsylt
- 1 dl russin
- 0.5 dl linfrö eller solrosfrö
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner filmjölk, sirap, lingonsylt, russin och frön och rör ihop till en smet.
3
Häll smeten i en avlång brödform (cirka 2 liter) som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
4
Grädda i 175–200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
5
När brödet är färdiggräddat penslas det med vatten. Stjälp upp på galler och låt svalna under duk.
Detta är ett läsarrecept av Bengt Jörgen Moberg i Kungsbacka provlagat av Icakuriren.