Ostpiroger Sambousek

Du behöver 4 st ark filodeg 1 pkt fetaost (200 g) 2 tsk zaatir (kryddblandning av 1/2 tsk torkad timjan, 1/2 tsk torkad oregano, 1...

Tillagningstid: 45 minuter
16 portioner

Du behöver

  • 4 st ark filodeg
  • 1 pkt fetaost (200 g)
  • 2 tsk zaatir (kryddblandning av 1/2 tsk torkad timjan, 1/2 tsk torkad oregano, 1 tsk rostade sesamfrön, rivet citronskal)
  • olja till fritering
  • myntablad till garnering

Gör så här

1
Rulla ut fyra ark filodeg och dela vardera i fyra mindre ark.

2
Smula fetaosten fint och blanda in kryddorna. (Kryddblandningen kan finnas i arabiska affärer, eller mortla samman ingredienserna själv). Fördela osten i små toppar mitt på varje ark. Pensla degkanterna med kallt vatten, vik arkets ena hörn mot det motsatta till ett trekantigt paket. Tryck ihop kanterna.

3
Hetta upp rikligt med olja till 170 grader i en liten stekpanna med hög kant, och fritera småpirogerna cirka 2 minuter till fin färg. Låt dem droppa av på kökspapper.

4
Garnera med färska myntablad och servera sambousek till soppor eller som småplock att doppa i tahini (se fiskreceptet).

5
Tips I stället för filodeg kan småpirogerna göras med smördeg. Kavla ut varje platta och dela den i två. Gör i övrigt som med filodegen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 6–8 minuter till fin färg.

6
Fetaosten kan bytas ut mot riven herrgårdsost och hackat kokt ägg.


Kommentar:
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen med mycket mat och glatt umgänge. Här ger muslimske kocken Fredrik Idris Brusi förslag på mustiga rätter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top