Aprikosfylld fläskbogstek

Du behöver 0.5 st minibaguette kantfri 100 g aprikoser torkade 1 dl valnötskärnor 4 msk persilja finhackad 0.5 tsk rosmarinblad finhackade 4 st vitlöksklyftor finhackade...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 st minibaguette kantfri
  • 100 g aprikoser torkade
  • 1 dl valnötskärnor
  • 4 msk persilja finhackad
  • 0.5 tsk rosmarinblad finhackade
  • 4 st vitlöksklyftor finhackade
  • salt och peppar
  • 1 kg fläskbog urbenad, utan svål
  • 1 msk smör
  • 1.5 dl köttbuljong från tärning
  • 3 msk aprikosmarmelad + 1 msk till såsen
  • 3 dl grädde

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Skär baguetten i bitar och finfördela i matberedare monterad med en kniv. Hacka aprikoserna. Mosa valnötskärnorna i en mortel. Blanda brödsmulor, aprikoser, valnötter, persilja, rosmarin och vitlök i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

2
Lägg ut köttet på en skärbräda, krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen på, rulla ihop och bind ihop med steksnöre så att fyllningen hålls på plats.

3
Lägg köttet i en smord ugnssäker form och sätt in på nedersta falsen i ugnen i 30 minuter.

4
Sänk ugnen till 150 grader. Ös köttet med buljongen. Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste, köttigaste delen.

5
Sätt tillbaka köttet i ugnen och pensla det med smält aprikosmarmelad när köttermometern visar cirka 65 grader.

6
Ta ut köttet när köttermometern visar 72 grader, lägg på ett fat och låt vila cirka 20 minuter.

7
Vispa ur formen med lite varmt vatten och häll över i en kastrull. Späd med vatten till 1 1/2 dl, blanda i grädden och koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och aprikosmarmelad.


Kommentar:
Tips! Beställ fläskbog hos din kötthandlare och be honom ta bort svål och bena ur köttet eller använd benfri bogbladsstek. Gör då ett djupgående snitt i köttet för att kunna fylla det.

Servera steken med ugnsrostade rotsaker. Morot, palsternacka, röd steklök, hela oskalade vitlöksklyftor och några kvistar rosmarin blir en god blandning. Ugnsrosta dem med olivolja blandad med smulad hönsbuljongtärning för extra smak.

Receptet ger 4 stora portioner.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top