Du behöver
- 2 kg betor gärna olika färger
- 4.5 cm pepparrot färsk
- 3 dl socker
- 4 dl ättiksprit 12 %
- 5 dl vatten
- 10 st svartpepparkorn
- 15 st rosépepparkorn
Gör så här
1
Borsta betorna och koka dem mjuka. Det tar cirka 30 minuter, känn med en sticka, den ska gå att trycka in med lite motstånd.
2
Lägg dem i kallt vatten. Gnugga av skalet med fingrarna. Skär i bitar och lägg i ren burk. Skär pepparroten i mycket tunna skivor eller riv den grovt. Lägg ner med betorna.
3
Blanda socker, ättika och vatten. Låt koka upp. Lägg i peppar.
4
Häll lagen över betorna. Låt stå i minst ett dygn.
5
Förvaras kallt.
Tips! Betorna passar till det mesta som är ugnsbakat eller grillat. Servera till ugnsbakad lax. Eller hacka dem och rör ut med lite majonnäs, gott till burgaren.