Du behöver
- mandelmassa cirka 150 g
- 250 g mörk choklad
- 1 dl äggvita
- 1.5 dl strösocker
- 3 st gelatinblad
- spritspåse
- strössel ev
Gör så här
1
1 Värm ugnen till 150 grader. Kavla mandelmassan tunn, cirka 1 mm, mellan plastfoliebitar. Pricka mandeldegen tätt. Ta ut rundlar med kakform, 4–5 cm i diameter. Lägg på papprad plåt och grädda ljusbruna i nedre delen av ugnen, 8–10 minuter. Låt kallna.
2
2 Smält 50 g bruten choklad i skål (ej metall) i mikron cirka 30 sekunder, eller ovanpå vattenbad. Pensla kalla mandelkex med choklad, så mjuknar inte bottnarna.
3
3 Lägg gelatinbladen i kallvatten i kastrull. Vispa äggvitorna med lite av sockret i taget till riktigt stadigt, tjockt skum med väl rengjorda redskap.
4
4 Smält väl avrunna gelatinblad på svag värme i kastrullen, vispa ner i tunn stråle i äggpöset. Vispa smeten ett par minuter till.
5
5 Fyll skummet i spritspåse, klipp 1 1/2 cm öppning tvärsöver strutspetsen och spritsa jämna toppar genom att hålla spritsen stilla och låta skummet bygga en topp. Ställ på bricka och kyl 4 timmar.
6
6 Smält resterande choklad och doppa topparna, en sida i taget, med lätt hand i smältan. Strö på garnering om du vill. Chokladen stelnar bäst i svalskåp 15 minuter, på någon timme i rumsvärme, eller blir snabbt hård, men matt, i kyl. Sedan är det äntligen dags att hugga in på sin chokladtopp!
För att se receptet som steg för steg-beskrivning; www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Koksskolan/Chokladtoppar/
Tips! Vänd ner finrivet apelsinskal i äggskummet.
Garnera gärna med strössel, hackad mandel eller kokosflingor.
Förenkla: Ersätt mandelbottnar med (chokladpenslade) rundlar av smörgåsrån.