Du behöver
- 200 g smör rumstempererat
- 1 dl florsocker
- 0.5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 dl rabarberssylt
- 25 st kakformar små
- kristyr
- 1.25 dl florsocker
- 1 msk apelsin pressad
- 1 tsk apelsinskal finrivet
Gör så här
1
Vispa med elvisp eller i assistent det rumsvarma smöret ljust och fluffigt tillsammans med flor-, strö- och vaniljsocker. Häll i mjölet och vispa någon minut till en fast massa. Platta till degen lite, slå in den i plastfolie och låt vila 45 minuter i kylen.
2
Värm ugnen till 175 grader. Ställ ut 25 små formar på en plåt. Rulla kulor av kakdegen och gör en fördjupning i dem med ett mjölat finger. Lägg dem i formarna och fyll fördjupningen med sylt. Grädda i 14–15 minuter, eller tills ytan på kakan känns fast och precis börjar få antydan till färg. Låt svalna helt.
3
Blanda under tiden ingredienserna till kristyren, tillsätt mer florsocker om den känns för lös och några droppar pressad apelsin om den känns för hård. Häll upp i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna.
4
Förvara dem torrt och svalt.
Använd syltreceptet nedan eller köp en god färdig.