Du behöver
- 900 g Kronfågel kycklingben
- ½ dl olivolja
- Linsragu
- 2 bananschalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 knippe persilja
- 1 lagerblad
- 3 dl puylinser
- 2 dl torrt vitt vin
- 5 dl hönsbuljong
- 100 g smör
- En nypa socker
- Tomatsallad
- 1 bananschalottenlök
- 150 g körsbärstomater
- 1 msk olivolja
- 1 tsk vit- eller rödvinsvinäger
- 50 g rökt mandel (kan ersättas med rostad mandel)
- Salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut kycklingbenen i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och salta och peppra. Stek kycklingen i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är genomtillagad, ca 45 min. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att skära ett snitt i den största biten in till benet, köttsaften ska vara klar och inte rosa. Skölj linserna i kallt vatten. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skölj persiljan och finhacka stjälkarna. Spara bladen till servering. Smält lite av smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken, vitlöken, lagerbladet och persiljestjälkarna tills löken är glansig. Tillsätt linserna och slå över vinet. Låt vinet koka in något och tillsätt sedan hönsbuljongen. Koka upp och låt sedan puttra på medelvärme utan lock ca 20 min eller tills linserna är mjuka och nästan all vätska kokat in. Rör ner smöret och smaka av ragun med salt, peppar och en nypa socker. Förbered under tiden tomatsalladen: Skala och finhacka schalottenlöken. Skölj tomaterna och skär i fina skivor. Hacka mandlarna grovt. Blanda ihop schalottenlöken, tomaterna, persiljebladen, mandlarna, olivoljan och vinägern i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera kycklingbenen tillsammans med linsragun och tomatsalladen. Smaklig måltid!