Krokvågslimpa

Du behöver 1 l vatten 2 pkt jäst 3 st ägg 1 pkt farinsocker (500 g) 2 kg rågsikt Sirapsvatten 1 dl vatten varmt 2...

Tillagningstid: 80 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 2 pkt jäst
  • 3 st ägg
  • 1 pkt farinsocker (500 g)
  • 2 kg rågsikt

Sirapsvatten

1 dl vatten varmt
2 msk sirap

Gör så här

Smula jästen i en stor degbunke. Lös upp i vattnet och blanda med ägg, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig i en matberedare. Lägg degen på ett bakbord och dela i tio delar. Knåda varje del lätt och forma till runda bollar som läggs på två papprade plåtar. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter. Pensla bröden med sirapsvatten och låt svalna under bakduk. Bröden går utmärkt att frysa.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept av Katrin Åsander, praktikant på Icakuriren. Receptet har provlagats av Icakuriren. Så här tyckte Malin Ottosson på matredaktionen om receptet: “Det här brödet innehåller mycket farinsocker, som ger en saftig och god smak. Dessutom bakas det utan salt, vilket är bra. Den som vill kan prova att minska sockermängden. Det är också gott att lägga till 2 dl nötter eller solrosfrön i degen för att få lite trevlig crunch.”

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top