Frösnappare

Du behöver Fördeg: 8 dl vetemjöl 5 dl mjölk 50 g jäst Huvuddeg: 11 dl vetemjöl knappt + mjöl till utbakning 1 dl mjölk 125...

Tillagningstid: 80 minuter
28 portioner

Du behöver

Fördeg:

8 dl vetemjöl
5 dl mjölk
50 g jäst

Huvuddeg:

11 dl vetemjöl knappt + mjöl till utbakning
1 dl mjölk
125 g smör rumstempererat
1.5 dl strösocker
1.5 tsk salt
1.5 msk stött kardemumma
30 g vetesurdeg om man vill

Fyllning:

50 g vetemjöl
100 g strösocker (drygt 1 dl)
150 g mandelmassa grovt riven
200 g smör
1 msk vaniljsocker

topping:

0.5 dl vallmofrö (ca 45 g)
0.5 dl sesamfrön (45 g)
2 st ägg till pensling

Gör så här

1
Fördeg Smula jästen och rör ut den i mjölken. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en mycket lös deg. Låt jäsa i två timmar eller över natten i kylskåp.

2
Huvuddeg Blanda fördegen med vetemjöl, mjölk, smör, socker, salt och kardemumma. Tillsätt eventuellt surdegen. Arbeta degen i hushållsassistent i 6 minuter eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.

3
Fyllning Rör ihop smör, mjöl, socker, mandelmassa och vaniljsocker.

4
Dela degen i två delar och knåda den smidig. Kavla ut varje deghalva till en 1–1 1/2 cm tjock ruta, (cirka 35×45 cm). Bred på fyllning över hela degplattan. Vik degen från långsidan över hälften av plattan och vik sedan över den andra halvan så att det blir tre lager deg. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna eller knyt ihop till bullar. Spraya bullknutarna med lite vatten och vänd dem försiktigt i en blandning av vallmo- och sesamfrö. Lägg på papprad plåt och jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

5
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 14 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

6
Bullarna är godast nybakade men går bra att frysa.


Kommentar:
Receptet kommer från Printz bageri.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top