Grahamsfralla nattjäst

Du behöver 50 g jäst 5 dl Ljummet vatten 37 grader 1.5 msk solrosolja (solros)olja 300 g grahamsmjöl (5 dl) 3 tsk salt 2 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
18 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten 37 grader
  • 1.5 msk solrosolja (solros)olja
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • 3 tsk salt
  • 2 dl solrosfrön eller pumpafrön
  • 360 g vetemjöl (6 dl)
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

1
Kolla först om din ugnsplåt får plats i kylskåpet! Annars kan bullarna nattjäsa på bara bakplåtspapperet.

2
Smula jästen i degbunke, rör den med hälften av vattnet tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, oljan och grahamsmjöl, salt och 1 deciliter av fröna under omrörning med elvisp (eller större matberedare) med degkrokar. Blanda sedan i vetemjöl lite i sänder, men spar ett par deciliter till utbakning. Lägg handduk över bunken och låt jäsa minst 30 minuter.

3
Arbeta den stadig igen i bunken, och dela upp den i önskat antal degbitar. Trilla varje degbit till en bulle och lägg på papprad plåt. Täck löst med handduk, urvriden i kallvatten, och aluminiumfolie. Ställ i kyl över natt.

4
Nästa morgon Ta frallorna ur kylen. Värm ugnen till 250 grader. Pensla frallorna med vatten (strö eventuellt över flingsalt) och snitta dem om du vill. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter, passa färgen! Blir det mörkt för fort får du täcka med aluminiumfolie.


Kommentar:
Tips! Ersätt grahamsmjölet med fint rågmjöl. Eller allt mjölet med rågsikt. Eller använd enbart siktat vete eller dinkel för ljusa frallor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top