Du behöver
- 4 fasta hårda päron
- 1/2 citron, skal och saft + ev mer saft
- 1 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 2 lagerblad
- 200 g jordärtskocka, skalad
- 1 dl creme fraiche
- 2 dl grädde
- salt
- citronsaft
- 1/4 baguette
- 2 msk olivolja
- 1 msk fänkålsfrön, stötta
- 100 g roquefortost eller annan blåmögelost, smulad
- 50 g machésallad
Gör så här
1
Skala päronen och koka upp med alla ingredienser. Smaka av lagen med mer citronsaft om det behövs. Koka päronen mjuka, cirka 20–30 minuter och låt dem svalna i lagen. Skär i bitar.
2
Jordärtskockskräm: Koka skockan mjuk i saltat vatten. Mixa sedan till en slät kräm med creme fraiche och grädde.
3
Smaka av med salt och citronsaft. Håll varm.
4
Garnityr: Riv baguetten i bitar. Stek den frasig i oljan, och krydda med fänkålsfrön och flingsalt.
5
Plocka bladen av salladen och lägg i isvatten så att de blir krispiga. Låt sedan rinna av på papper.
6
Lägg den varma skockakrämen i botten på fyra tallrikar, fördela päron, baguette, roquefortost och salladsblad ovanpå.
Tips! Den varma krämen blir en kontrast till de avsvalnade päronen och gör att osten smakar ännu mer.