Kronans pärontårta

Du behöver 2 dl mandel (ca 130 g) 4 st kokta kalla potatisar (200 g) 100 g smör 3 dl strösocker 4 st ägg Citronsås:...

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 dl mandel (ca 130 g)
  • 4 st kokta kalla potatisar (200 g)
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 4 st ägg

Citronsås:

2 st äggulor
2 msk florsocker
0.5 st citron saft och det yttersta finrivna skalet
2 dl vispgrädde

Garnering:

1 st burk päronhalvor (ca 400 g)
florsocker
rivet citronskal

Gör så här

1
Skålla och skala mandeln. Torka av mandeln med hushållspapper och mal den sedan. Pressa potatisen i en purépress.

2
Rör smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en gula i taget i smeten. Tillsätt den malda mandeln och potatisen. Vispa äggvitorna med rena vispar till hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten.

3
Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Strö kanten med hackad mandel eller mandelspån. Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 1 timme. Lossa försiktigt formens kant.

4
Rör äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt citronsaft och rivet citronskal. Vispa grädden till tjockflytande skum. Rör ner det i såsen. Ställ citronkrämen i kylen.

5
Låt päronhalvorna rinna av. Skär varje halva i tunna skivor. Lägg ut päronhalvorna lite solfjädersformat över kakan. Sikta över lite florsocker och rivet citronskal. Servera tårtan med citronkrämen till.


Kommentar:
Receptet och bilden kommer från boken “Birgittas bästa – favoritrecepten till svenska fikat (Lind&Co)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top