Du behöver
- 700 g solmogna kvisttomater
- 3 msk saltpackad kapris eller vanlig inlagd kapris på burk
- 1 röd chilifrukt, urkärnad, i bitar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kruka basilika, blad och stjälkar
- 5 stora kvistar bladpersilja
- 2 tsk socker
- 1 dl mandlar
- 1 1/2 dl god olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
1
Koka upp vatten i en kastrull på spisen.
2
Fyll en stor skål med iskallt vatten.
3
Gör ett mindre snitt i varje tomat. Lägg i tomaterna när vattnet kokar, stäng av plattan och låt dem ligga i vattnet 30 sekunder. Häll av det heta vattnet genom ett durkslag och kyl ner tomaterna i det iskalla vattenbadet.
4
När de svalnat skalar du dem lätt med hjälp av en liten skalkniv.
5
Skölj den saltpackade kaprisen i kallt vatten så att allt synligt salt försvinner och låt den rinna av. Burkkapris behöver inte sköljas.
6
Ta fram en matberedare och mixa alla ingredienser utom salt och peppar.
7
Kaprisen ger en del sälta så smaka av med salt och peppar när såsen är mixad.
Tips Servera peston med nykokt pasta och riven pecorino.Peston är också god som dipp till nybakat bröd.