Marockansk rotfruktsgryta

Du behöver 2 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor 1 st kålrot liten 1 st kålrabbi liten 2 st palsternackor 2 st morötter 1 st...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st kålrot liten
  • 1 st kålrabbi liten
  • 2 st palsternackor
  • 2 st morötter
  • 1 st körsbärstomater ask
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 nypa chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • salt och svartpeppar
  • 3 st koriander kvistar färsk
  • 2 dl vita bönor blötlagda över natten, avrunna
  • 2 dl vatten
  • 1 st sötpotatis
  • 1 st squash

Harissasås:

1 st röd chili
0.5 st röd paprika
2 st körsbärstomater
1 st vitlöksklyfta
0.5 dl olivolja
1 msk citronsaft
2 dl yoghurt tjock

Gör så här

1
Finhacka lök och vitlök. Skala och skär kålrot, kålrabbi, palsternacka och morötter i grova bitar. Skär tomater i halvor.

2
Hetta upp oljan i en gryta och tillsätt lök och vitlök. Låt löken svettas utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kålrot, kålrabbi, palsternacka, morot och tomater. Krydda med gurkmeja, paprikapulver, spiskummin och chili.

3
Blanda även ner tomatpurén och fräs grönsakerna med kryddorna en liten stund. Krydda med salt och peppar och lägg i koriander.

4
Häll till sist ner bönor och vatten. Puttra under lock i cirka 30 minuter.

5
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Skiva squashen centimetertjockt, lägg i grytan med sötpotatisen.

6
Blanda och puttra i cirka 15–20 minuter, tills grönsaker och bönor är mjuka.

7
Harissasås Skär chilin i mindre bitar. Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Halvera tomaterna och skala vitlöken. Mixa allt med olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera till grytan ihop med tjock yoghurt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top