Du behöver
- Mörk tryffel:
- 1/3 dl vispgrädde
- 30 g smör
- 200 g mörk choklad, grovhackad
- Vit tryffel:
- 3/4 dl grädde
- 1 msk sprit, t ex konjak
- 200 g vit choklad, grovhackad
- Till garnering:
- kakaopulver eller florsocker
Gör så här
1
Mörk tryffel: Koka upp grädde och smör i en liten släpplättgryta under omrörning. Tillsätt chokladen. Ta pannan från värmen och låt chokladen smälta under omrörning till en slät tryffelsmet.
2
Vit tryffel: Koka upp grädden och spriten i en liten släpplättgryta. Tillsätt chokladen. Ta pannan från värmen och låt chokladen smälta under omrörning till en slät tryffelsmet.
3
Häll chokladsmeterna i var sin plastburk, täck med plastfilm och låt kallna. Ställ i kylskåp 1–3 timmar, eller tills
4
smeten kan formas till kulor.
5
Forma kulor av cirka 1 msk smet i taget och lägg dem på ett fat. Sikta över kakao eller florsocker.
6
Ställ i kylskåp 4–5 timmar, gärna över natten. Rumstemperera cirka 15 minuter inför serveringen.