Du behöver
- 250 g smör
- 5.5 dl vatten
- 1 st saffran påse
- 2.5 dl strösocker
- 15 dl mjöl till utbakning
- 1 st jäst (50 g)
- 1 krm salt
- 1 dl korinter eller russin
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och värm till cirka 37 grader. Stöt saffran i lite av strösockret och blanda med vätskan.
2
Blanda vetemjöl, torrjäst, socker, salt och russin. Häll vätskan i mjölblandningen och arbeta till en ganska lös och smidig deg i hushållsassistenten. Ställ degen att jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter – 1 timme.
3
Ta upp och knåda degen på bakbord. Den ska vara ganska kladdig. Platta eller kavla ut degen till cirka 3 cm tjocklek och ta ut runda bullar med ett glas (cirka 7 cm i diameter).
4
Lägg bullarna på papprade plåtar och jäs i ytterligare 20–30 minuter.
5
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna tills det fått fin färg, cirka 15–20 minuter.
6
Bullarna är godast att äta varma, nybakade, men de går också bra att frysa.