Du behöver
- 1.5 st bananschalottenlök
- 2.5 st vitlöksklyftor
- 1 msk smör till stekning
- 100 g svamp till exempel gula kantareller
- 2 msk rosmarin finhackad
- smör till formen
- 800 g lammfärs
- 200 g fläskfärs
- 1 st ägg
- 1.5 dl matlagningsgrädde
- 2.5 tsk salt
- svartpeppar
Tillbehör:
cumberlandsås
granatäppelkärnor
Gör så här
1
Finhacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i smör på medelvärme i minst 5 minuter. Hacka svampen och stek den i lite smör. Salta och peppra och blanda med löken. Tillsätt rosmarin och låt lökröran svalna.
2
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång 1 1/2 liters brödform med smör.
3
Blanda lammfärs och fläskfärs med lökblandningen. Tillsätt ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar.
4
Gör ett stekprov; stek en liten klick av köttfärsen för att smaka av att kryddningen är lagom. Tryck sedan ner köttfärssmeten i formen och grädda patén i vattenbad cirka 1 timme.
5
Vattenbad fixar du genom att hälla några centimeter vatten i en långpanna eller en stor gratängform som patéformen får stå i medan den gräddas.
6
Låt patén kallna innan den skärs upp. Lammpatén klarar sig i kylskåp i cirka en vecka.
7
Patén går bra att frysa.