Lammpaté

Du behöver 1.5 st bananschalottenlök 2.5 st vitlöksklyftor 1 msk smör till stekning 100 g svamp till exempel gula kantareller 2 msk rosmarin finhackad smör...

Tillagningstid: 90 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 1.5 st bananschalottenlök
  • 2.5 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör till stekning
  • 100 g svamp till exempel gula kantareller
  • 2 msk rosmarin finhackad
  • smör till formen
  • 800 g lammfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 st ägg
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 2.5 tsk salt
  • svartpeppar

Tillbehör:

cumberlandsås
granatäppelkärnor

Gör så här

1
Finhacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i smör på medelvärme i minst 5 minuter. Hacka svampen och stek den i lite smör. Salta och peppra och blanda med löken. Tillsätt rosmarin och låt lökröran svalna.

2
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång 1 1/2 liters brödform med smör.

3
Blanda lammfärs och fläskfärs med lökblandningen. Tillsätt ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar.

4
Gör ett stekprov; stek en liten klick av köttfärsen för att smaka av att kryddningen är lagom. Tryck sedan ner köttfärssmeten i formen och grädda patén i vattenbad cirka 1 timme.

5
Vattenbad fixar du genom att hälla några centimeter vatten i en långpanna eller en stor gratängform som patéformen får stå i medan den gräddas.

6
Låt patén kallna innan den skärs upp. Lammpatén klarar sig i kylskåp i cirka en vecka.

7
Patén går bra att frysa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top