Du behöver
- 200 g smör
- 1 st schalottenlök hackad
- 2 msk vitvinsvinäger
- 0.5 dl vatten
- 0.5 dl vin torrt vitt
- 4 st vitpepparkorn
- 1 st persiljekvist
- 3 st äggulor
- 2 tsk citronjuice färskpressad
- salt och nymald vitpeppar
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.
2
Koka ihop löken med vinäger, vatten, vin, peppar och persilja. Reducera till hälften. Sila bort kryddorna.
3
Vispa in äggulorna i vätskan och vispa på svag värme till en lite tjockare sås.
4
Dra av kastrullen från värmen och vispa droppvis i smöret till en krämig sås.
5
Blir såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.
6
Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
Receptet kommer från Ägg – recept och teknik av Tove Nilsson (Natur & Kultur).