Hollandaisesås

Du behöver 200 g smör 1 st schalottenlök hackad 2 msk vitvinsvinäger 0.5 dl vatten 0.5 dl vin torrt vitt 4 st vitpepparkorn 1 st...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 st schalottenlök hackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl vin torrt vitt
  • 4 st vitpepparkorn
  • 1 st persiljekvist
  • 3 st äggulor
  • 2 tsk citronjuice färskpressad
  • salt och nymald vitpeppar

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen.

2
Koka ihop löken med vinäger, vatten, vin, peppar och persilja. Reducera till hälften. Sila bort kryddorna.

3
Vispa in äggulorna i vätskan och vispa på svag värme till en lite tjockare sås.

4
Dra av kastrullen från värmen och vispa droppvis i smöret till en krämig sås.

5
Blir såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.

6
Smaka av med citronjuice, salt och peppar.


Kommentar:
Receptet kommer från Ägg – recept och teknik av Tove Nilsson (Natur & Kultur).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top