Sidfläskstek med fruktig surkål

Du behöver 1 bitar fläsksida färsk utan svål, ca 1 kg salt peppar rå korv färsk, t ex salsiccia eller traditionell fläskkorv, ca 200 g...

Tillagningstid: 150 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 bitar fläsksida färsk utan svål, ca 1 kg
  • salt peppar
  • rå korv färsk, t ex salsiccia eller traditionell fläskkorv, ca 200 g
  • 3 msk örter t ex persilja
  • 1 st timjankvistar (eller rosmarin)
  • steksnöre eller alfolie

Surkål:

8 st katrinplommon torkade
8 st aprikoser torkade
1 st lök stor gul
2 msk rapsolja eller olivolja
1 st burk surkål (ca 1 kg)
1 msk socker
3.5 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
1 st vitlök oskalad
3 msk smör
2 msk flytande honung
senap

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Krydda fläsksidan med salt och peppar på båda sidor. Lägg den med den köttiga

2
sidan upp på en skärbräda.

3
Klipp upp korvskinnet. Gröp ur och smula korvfärsen över fläsksidan. Strö över de hackade örterna.

4
Rulla ihop köttet till en stek. Toppa steken med timjankvistarna och bind ihop med steksnöre.

5
Lägg steken i en djup ugnssäker form. Häll i 2 dl vatten. Täck med alfolie och ställ på ett galler i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 30 minuter, vänd gärna köttet 1–2 gånger under tiden.

6
Lägg den torkade frukten i en skål, häll på 3 dl kokande vatten så att det täcker, låt stå cirka 10 minuter.

7
Skala och skiva löken. Fräs löken i oljan i en stor stekpanna cirka 3 minuter.

8
Blanda i surkål och fräs cirka 5 minuter. Blanda i plommon och aprikoser (spara blötläggningsvattnet), socker, lagerblad, pepparkorn och vitlöken (hel eller i oskalade klyftor).

9
Ta köttformen ur ugnen och lägg surkålen runtom köttet. Ringla det sparade fruktvattnet över surkålen.

10
Toppa surkålen med smöret i klickar. Täck med alfolie och sätt i ned­re delen av ugnen

11
ytterligare 30–40 minuter eller tills köttet är mört. Rör gärna om i surkålen 1–2 gånger

12
under tiden.

13
Ta sedan bort alfolien och ringla honung över både kål och fläsk. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen och baka ytterligare cirka 10 min-uter.

14
Servera med senap.


Kommentar:
Du kan fylla och binda upp fläsksidan, samt förbereda frukten och blanda surkålen med fräst lök en dag innan rätten ska lagas. Förvara allt i kylskåp fram till tillagningen. Du kan också laga köttet och kålen helt färdiga i förväg, men ringla inte över honungen. Låt maten svalna och förvara kallt till serveringen.
Vid servering: Ta upp köttet och skär det i skivor. Lägg tillbaka köttskivorna i formen. Täck med alfolie, sätt formen i nedre delen av kall ugn och sätt ugnen på 150 grader, så att maten värms sakta. Låt stå cirka 10 minuter efter att ugnen har nått rätt temperatur, tills allt blir genomvarmt. Ta bort folien, ringla över honungen, sätt in formen i mitten av ugnen ytterligare cirka 5 minuter, passa noga så att det inte blir bränt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top