Semlor

Du behöver 50 g jäst (för söta degar) 3 dl mjölk 37 grader 1 st ägg 630 g vetemjöl (drygt 1 liter) 0.5 tsk kardemumma...

Tillagningstid: 90 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 3 dl mjölk 37 grader
  • 1 st ägg
  • 630 g vetemjöl (drygt 1 liter)
  • 0.5 tsk kardemumma nystött
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 100 g smör rumsvarmt
  • ägg till pensling

Fyllning

100 g mandel (skållad)
1 dl strösocker
mjölk ca 1 dl
3 dl vispgrädde
gelatinblad
florsocker till garnering

Gör så här

1
Smula jästen i ljum mjölk

2
i hushållsmaskinens degskål. Rör tills jästen lösts. Blanda i ägg och hälften av mjölet. Tillsätt sedan kardemumma, salt, socker och hjorthornssalt. Arbeta i mer mjöl, men spar 2 dl till senare. Låt maskinen arbeta 5 minuter. Täck och låt degen jäsa 30 minuter.

3
Arbeta ner den jästa degen i maskinbunken ett par minuter och tillsätt sedan smöret klickvis, varvat med resterande mjöl. Låt maskinen jobba 5 minuter och knåda sedan med långa tag för hand på bakbord. Degen ska bli blank och smidig.

4
Väg degen och dela siffran med 12. Väg upp degklickar till den siffran (cirka 100 g) så får du lika stora, lika genomgräddade bullar. Trilla och lägg på två papprade plåtar. Täck och låt jäsa 10–15 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i ugnens mitt cirka 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

5
Mal mandeln i kvarn för bästa resultat. Mixad mandel suger inte vätska lika bra. (Mandel och strösocker i fyllningen kan ersättas med cirka 200 g grovriven mandelmassa, att blanda med bullinkråm och mjölk.)

6
Gelatin ger vispad grädde stadga, men kan uteslutas. Blötlägg gelatin, låt rinna av och smält på svag värme. Droppa ner i grädden under vispningen. Grädden kan med fördel spritsas över bullfyllningen. Kan vänta i kyl ett par timmar.

7
Skär lock av kalla bullar, krafsa ur underhalvans inkråm försiktigt med gaffel. Blanda mandel, 1 dl socker, inkråm och mjölk och fördela i bullunderhalvorna. Lägg på lock och sikta lite florsocker över.


Kommentar:
Tips” Hjorthornssaltet ger högre, luftigare semmelbullar, och
metoden att arbeta i smöret efter första jäsningen garanterar extra saftigt vetebröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top