Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 bitar purjolök ca 15 cm
- 2 st morötter
- 3 st potatis
- olivolja till stekning
- 1.5 krm spiskummin
- 1 st blandade bönor (400 g), sköljda och avrunna
- 1 l fiskbuljong på tärning
- 400 g fisk t ex lax
- apelsin färskpressad saft av 1
- salt peppar
- 1 dl hackade örter t ex basilika, persilja, körvel
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 3 msk rapsolja
- 3.5 st bröd eller 1 liten baguette
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Snitta, skölj och strimla purjon. Skala och skär morötterna och potatisen i små bitar.
2
Fräs löken och purjolöken i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt morötterna och fräs cirka 3 minuter. Strö över spiskumminen och fräs cirka 1 minut.
3
Lägg i potatisen och bönorna, tillsätt buljongen och koka soppan under lock cirka 10 minuter.
4
Lägg i fisken och sjud cirka 5 minuter. Tillsätt apelsinsaft och späd soppan med lite kok-ande vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar. Ge soppan ett uppkok.
5
Mixa örterna med vitlöken och oljan. Smaka av med salt. Skiva och rosta brödet.
6
Servera soppan med brödet och salsan.
Det är prisvärt att köpa blandade grytbitar av fisk i fiskdisken. Du kan också använda fryst tinad fisk i soppan.