Grön ärtsoppa med smetana

Du behöver 100 g bröd gärna bakat på surdeg 2 msk olivolja 1 st vitlöksklyfta 1 st gul lök smör till stekning 600 g frysta...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 100 g bröd gärna bakat på surdeg
  • 2 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st gul lök
  • smör till stekning
  • 600 g frysta gröna ärtor
  • 8 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 st buljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl smetana
  • 1/2–1 msk pepparkorn gärna blandade sorter
  • salt peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Riv eller skär brödet i bitar. Skala och riv vitlöken och blanda den med olivoljan. Lägg brödbitarna på en plåt, ringla över vitlöksoljan och blanda allt ordentligt. Rosta krutongerna i ugnen i cirka 10 minuter, vänd gärna bitarna en gång under tiden.

2
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite smör i en kastrull. Häll på ärtor, vatten, fond och grädde. Låt koka upp och sjuda i några minuter.

3
Mortla under tiden peppar och smaksätt smetanan med den och lite salt (hur mycket peppar som behövs beror lite på vilken sort du använder).

4
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar och servera den med vitlökskrutonger och den peppriga smetanan.


Kommentar:
Ärtsoppa med senap och fläsk i all ära men den här gröna med pepprig kräm och krutonger blir en festlig vegetarisk konkurrent.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top