Du behöver
- 100 g bröd gärna bakat på surdeg
- 2 msk olivolja
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st gul lök
- smör till stekning
- 600 g frysta gröna ärtor
- 8 dl vatten
- 3 msk grönsaksfond
- 2 st buljongtärningar
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl smetana
- 1/2–1 msk pepparkorn gärna blandade sorter
- salt peppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Riv eller skär brödet i bitar. Skala och riv vitlöken och blanda den med olivoljan. Lägg brödbitarna på en plåt, ringla över vitlöksoljan och blanda allt ordentligt. Rosta krutongerna i ugnen i cirka 10 minuter, vänd gärna bitarna en gång under tiden.
2
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite smör i en kastrull. Häll på ärtor, vatten, fond och grädde. Låt koka upp och sjuda i några minuter.
3
Mortla under tiden peppar och smaksätt smetanan med den och lite salt (hur mycket peppar som behövs beror lite på vilken sort du använder).
4
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar och servera den med vitlökskrutonger och den peppriga smetanan.
Ärtsoppa med senap och fläsk i all ära men den här gröna med pepprig kräm och krutonger blir en festlig vegetarisk konkurrent.