Senapsbakad kolja med gratinerat mos

Du behöver 4 bitar kolja salt 1 kg potatis 25 g smör 1.5 dl matlagningsgrädde varm 3 dl parmesanost 75 g, finriven 2 st äggulor...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar kolja
  • salt
  • 1 kg potatis
  • 25 g smör
  • 1.5 dl matlagningsgrädde varm
  • 3 dl parmesanost 75 g, finriven
  • 2 st äggulor (till moset)
  • 3 msk kapris
  • 3 st sardellfiléer motlade, eller 1 msk sardellcréme
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 st äggulor (till fisken)
  • 1 msk sötstark senap
  • 100 g blandade blad gröna.
  • ärtskott

Gör så här

1
Torka fisken med hushållspapper och lägg den glest på bakplåtspapper i en ugnsform. Salta på fisken och ställ i kylen. Koka potatis i saltat vatten och pressa den. Rör till ett luftigt mos med en klick smör, varm matlagningsgrädde, parmesanost och äggulor. Smaka av med salt. Fördela moset i smorda ugnsformar.

2
Sätt ugnen på 125 grader.

3
Gör en salladsdressing genom att mortla hälften av kaprisen och blanda med sardellkräm, balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt.

4
Rör ihop äggula och senap och pensla på fisken. Tillaga i ugnen i cirka 25 minuter till en innertemperatur på 52 grader, använd termometer. Tiden beror på ugnen och fiskens tjocklek.

5
Ta ut den färdiga fisken och täck med folie. Höj ugnstemperaturen till 200 grader med grillvärme. Gratinera

6
potatismoset cirka 10 minuter tills det fått fin färg.

7
Blanda salladen med ärtskott och kaprisdressing precis före servering och strö på resten av kaprisen vid servering.


Kommentar:
Välj MSC-märkt kolja så får du grönt ljus enligt Världsnaturfondens fiskguide.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top