Smördegspiroger med päron

Du behöver smördegsplatta frysta och tinade 1 st päron stort saftigt 0.5 st citron saften 1 tsk vaniljsocker 1 dl mandelmassa (50 g), riven ägg...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • smördegsplatta frysta och tinade
  • 1 st päron stort saftigt
  • 0.5 st citron saften
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mandelmassa (50 g), riven
  • ägg uppvispat att pensla med
  • farinsocker
  • vaniljglass

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skär päronet i små tärningar och blanda med citronsaft och vaniljsocker.

2
Kavla ut smördegen till 2 millimeters tjocklek (om den inte redan är det) och skär ut rundlar med hjälp av ett fat (12–14 cm i diameter). Pensla längs degkanterna med uppvispat ägg och lägg cirka 2 msk päron i mitten på varje degplatta.

3
Fördela den rivna mandelmassan över päronfyllningen och vik över halva degen till en pirog. Tryck till längs kanten med en gaffel så att det blir tätt. Lägg pirogerna på en papprad plåt. Hit kan de förberedas.

4
Pensla utsidan med ägg och strö på lite farinsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg.

5
Serveras varma eller ljumma med vaniljglass.


Kommentar:
De frasiga pirogerna gömmer en skön kombo av päron och mandelmassa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top