Du behöver
- rödbetor (finns i vakuumpack, skalade och färdiga)
- 1 st gul lök
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 3 st potatis kokta
- 1 msk ingefära finriven
- 1 msk socker
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- vatten ca 1 liter
- salt peppar
- 0.5 st gurka hackad
- 3.5 st mynta bladen
- 1 dl turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt
- libabröd
Gör så här
1
Skär rödbetorna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen.
2
Fräs löken, vitlöken och ingefäran i oljan i en kastrull, cirka 3 minuter. Tillsätt rödbetor, potatis, socker och smulade buljongtärningar. Fräs under omrörning 1–2 minuter. Späd med cirka hälften av vattnet, koka upp och sjud soppan under lock cirka 10 minuter.
3
Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen. Späd den med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
4
Servera soppan varm eller kall. Rör i hackad gurka och hackad mynta precis inför serveringen. Servera med yoghurt och libabröd, gärna rostat.