Du behöver
- 1 msk olivolja
- 1 st vitlöksklyfta finhackad
- 0.5 dl färsk basilika finhackad
- 0.5 dl dill finhackad
- 0.5 dl gräslök finhackad
- 100 g smör rumstempererat
- 6 st potatis medelstora
- 1 st sötpotatis
- 4 st gulbetor
- 4 st entrecôte tjocka skivor, rumstempererade
- salt och peppar
- smör att steka i
- 1 st rödlök
- 3 st tomater
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Börja med kryddsmöret. Stöt vitlök och örter i en mortel tillsammans med olivoljan. Rör ihop smör och örtblandning och ställ en stund i kylen.
2
Tvätta och skala potatis, sötpotatis och betor. Skär dem i bitar och sprid ut på ett bakplåtspapper i en långpanna. Baka i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Vänd gärna på rotfrukterna efter halva tiden.
3
Stek under tiden entrecoteskivorna i smör blandat med olja i het panna, cirka 2–3 minuter på varje sida. Stek högst en eller två i taget så att det inte blir för kallt i stekpannan och köttet blir kokt i stället för stekt. Salta och peppra. Lägg köttet att vila under ugnsfolie så att det håller värmen.
4
Strimla rödlöken och skär tomaterna. Blanda lök och tomater med de rostade rotfrukterna, smaka av med salt och peppar.
5
Servera entrecoten med rotfruktsblandningen, kryddsmöret och en fräsch sallad.