Hamburgerbröd

Du behöver 50 g smör 0.25 st jäst (ca 12,5 g) 3 dl mjölk (37 grader) 2 msk socker 0.5 msk salt 6.5 dl vetemjöl...

Tillagningstid: 135 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 0.25 st jäst (ca 12,5 g)
  • 3 dl mjölk (37 grader)
  • 2 msk socker
  • 0.5 msk salt
  • 6.5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
  • 0.5 msk bakpulver
  • 1 st ägg till pensling
  • vallmofrö

Gör så här

1
Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten cirka 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme.

2
Blanda 2 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i mera mjöl om det behövs, men degen får inte bli hård.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar. Rulla dem till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4
Platta ut bullarna med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.

5
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top