Du behöver
- 50 g smör
- 0.25 st jäst (ca 12,5 g)
- 3 dl mjölk (37 grader)
- 2 msk socker
- 0.5 msk salt
- 6.5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
- 0.5 msk bakpulver
- 1 st ägg till pensling
- vallmofrö
Gör så här
1
Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten cirka 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme.
2
Blanda 2 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i mera mjöl om det behövs, men degen får inte bli hård.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar. Rulla dem till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
4
Platta ut bullarna med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Låt jäsa under bakduk cirka 15 minuter.
5
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.