Chablispocherad torsk med ärter och bacon

Du behöver 1 kg mandelpotatis 150 g bacon (tärningar) 300 g gröna ärter frysta 3 dl vatten 1 st fiskbuljong tärning 1 dl vitt vin...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg mandelpotatis
  • 150 g bacon (tärningar)
  • 300 g gröna ärter frysta
  • 3 dl vatten
  • 1 st fiskbuljong tärning
  • 1 dl vitt vin torrt
  • 4 st torskrygg 4 portionsbitar, tinad
  • kajennpeppar
  • majsenaredning ca 2 msk ljus

Gör så här

1
Skala och koka potatisen i saltat vatten, 2 teskedar salt per liter vatten. Slå sedan av vattnet, lägg dubbelt kökspapper över kastrullen och så på med locket. Pressa potatisen precis före servering.

2
Stek baconet knaprigt utan fett-tillsats i varm stekpanna. Ta upp, låt rinna av på dubbelt kökspapper. Låt ärterna tina och mikra dem varma precis före servering, mer kokning behövs inte.

3
Koka upp vatten med buljong­smul och vin i låg, vid panna. Lägg i tinade fiskbitar, koka upp under lock och dra pannan från plattan. Låt stå och efterkoka 5–8 minuter, beroende på fiskbitarnas tjocklek. Ta upp och håll fisken varm medan du smakar av såsen med en dutt kajennpeppar eller två, och kokar upp den igen med ivispad redning. Häll i värmd såsskål.

4
Servera bums med pressad potatis, ärter, baconsmul, samt såsen.

5
Tips Kolja, sej går lika bra att använda – liksom lutfisk, förstås. Vill du inte ha vin i såsen kan fiskfond med nypressad citronsaft ersätta.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top