Du behöver
- 100 g hasselnötter
- 150 g smör rumsvarmt
- 2.5 dl strösocker
- 2 tsk kanel malen
- 0.5 tsk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 msk rom (kan bytas ut mot mjölk)
- 1 dl mjölk
- 4 st äpplen
- 1 dl pumpafrö
- 1 msk rapsolja smör- och
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna 5–10 minuter på en plåt i ugnen tills skalet börjar spricka och de får fin färg.
2
Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Grovhacka nötterna.
3
Vispa smör, socker, kanel och vaniljsocker till en slät kräm. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Sila ner mjöl och bakpulver och tillsätt sist rom och mjölk i smeten.
4
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, cirka 30×40 centimeter. Kärna ur och skär äpplena i smala klyftor och tryck ner i smeten. Blanda ihop hasselnötter, pumpafrön och smör- och rapsolja och fördela jämnt över kakan. Grädda i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås.