Du behöver
- 1.5 st stjälkselleri stånd
- vatten salt
- 2 msk smält smör
- 0.5 st saffran
- salt peppar
- 2 dl smetana eller creme fraiche
- 3.5 prt ris kokt kallnat
- 0.5 dl vetemjöl
- 1 st ägg stort
- 1 dl hårdost riven
- 1 näve örter (persilja, dill, gräslök)
- 0.75 tsk salt
- 2.5 st kajennpeppar duttar
- 1 dl veteströbröd
- 3.5 dl olja till fritering
- 4 st torsk sej eller kolja med skinn
- 2.5 msk smör
Gör så här
1
Skär sellerin till lagom stänger och koka dem mjuka i saltat vatten, cirka 5 minuter. Låt rinna av, skeda smält smör över före servering.
2
Mortla saffran med salt och peppar, rör ut i smetana eller creme fraiche till klickig sås.
3
Blanda riset väl med mjöl, ägg, ost, örter, salt och kajenn.
4
Trilla till 8–12 äggformade bollar. Rulla dem i ströbröd.
5
Hetta upp i oljan till 170–180 grader (hushållstermometer) i tjockbottnad stor kastrull eller fritös. Fritera cirka 4 bollar i taget 2 minuter på ömse sidor till fin färg. Ta upp med hålslev, låt rinna av på kökspapper.
6
Salta och peppra fiskportionerna runt om. Hetta upp smör i stekpannan på näst högsta värme. Stek fiskbitarna först på skinnsidan 2–3 minuter, vänd sedan och stek från andra sidan. Servera genast