Smörstekt vitfisk med örtbollar

Du behöver 1.5 st stjälkselleri stånd vatten salt 2 msk smält smör 0.5 st saffran salt peppar 2 dl smetana eller creme fraiche 3.5 prt...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 st stjälkselleri stånd
  • vatten salt
  • 2 msk smält smör
  • 0.5 st saffran
  • salt peppar
  • 2 dl smetana eller creme fraiche
  • 3.5 prt ris kokt kallnat
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg stort
  • 1 dl hårdost riven
  • 1 näve örter (persilja, dill, gräslök)
  • 0.75 tsk salt
  • 2.5 st kajennpeppar duttar
  • 1 dl veteströbröd
  • 3.5 dl olja till fritering
  • 4 st torsk sej eller kolja med skinn
  • 2.5 msk smör

Gör så här

1
Skär sellerin till lagom stänger och koka dem mjuka i saltat vatten, cirka 5 minuter. Låt rinna av, skeda smält smör över före servering.

2
Mortla saffran med salt och peppar, rör ut i smetana eller creme fraiche till klickig sås.

3
Blanda riset väl med mjöl, ägg, ost, örter, salt och kajenn.

4
Trilla till 8–12 äggformade bollar. Rulla dem i ströbröd.

5
Hetta upp i oljan till 170–180 grader (hushållstermometer) i tjockbottnad stor kastrull eller fritös. Fritera cirka 4 bollar i taget 2 minuter på ömse sidor till fin färg. Ta upp med hålslev, låt rinna av på kökspapper.

6
Salta och peppra fiskportionerna runt om. Hetta upp smör i stekpannan på näst högsta värme. Stek fiskbitarna först på skinnsidan 2–3 minuter, vänd sedan och stek från andra sidan. Servera genast

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top