Kuvertbröd – enkeljäst

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl Ljummet vatten (37 grader) 0.5 msk olivolja 1 tsk salt 7.5 dl vetemjöl special + lite extra till...

Tillagningstid: 40 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl Ljummet vatten (37 grader)
  • 0.5 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 7.5 dl vetemjöl special + lite extra till utbakning

Gör så här

1
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Rör i salt och olja. Arbeta i mjölet lite i taget tills degen är smidig och sammanhängande. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

2
2. Stjälp upp degen på ett mjölat underlag. Forma den till en slät klump utan att knåda den, så att luften stannar kvar i degen. Skär degen i kuvertbrödsstora bitar med hjälp av en vass kniv (tänk på att bröden växer till sig ytterligare i ugnen) och lyft försiktigt över dem på en papprad plåt.

3
3. Pensla med vatten och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Tips! Degen behöver bara jäsa en gång eftersom den inte knådas innan den läggs på plåten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top