Du behöver
- 25 g jäst
- 2.5 dl Ljummet vatten (37 grader)
- 0.5 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 7.5 dl vetemjöl special + lite extra till utbakning
Gör så här
1
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Rör i salt och olja. Arbeta i mjölet lite i taget tills degen är smidig och sammanhängande. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
2
2. Stjälp upp degen på ett mjölat underlag. Forma den till en slät klump utan att knåda den, så att luften stannar kvar i degen. Skär degen i kuvertbrödsstora bitar med hjälp av en vass kniv (tänk på att bröden växer till sig ytterligare i ugnen) och lyft försiktigt över dem på en papprad plåt.
3
3. Pensla med vatten och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
Tips! Degen behöver bara jäsa en gång eftersom den inte knådas innan den läggs på plåten.