Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st röd chilifrukt
- 1 st citrongräs
- 1 kg kycklinglår med skinn
- salt peppar
- 2 msk smör
- 7 dl vatten
- 3 msk grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
- 3 dl vispgrädde
- 3 st morötter
- 400 g romanesco
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva chilin. Dela citrongräset på längden och banka den träiga roten lätt med knivskaftet.
2
2. Torka av kycklinglåren och krydda dem med salt och peppar. Bryn dem runtom i smör i en gryta tills de får lite färg. Lägg lårbitarna i en form och stek färdigt i ugnen i cirka 20–30 minuter eller tills de har en innertemperatur på 80 grader.
3
3. Lägg lök, vitlök och chili i grytan du stekte kycklingen i och fräs några minuter tills allt mjuknat. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter medan kycklingen står i ugnen. Skala morötterna och skär i 2 tvåcentimetersbitar. Bryt romanescon i buketter. Koka upp lättsaltat vatten och koka morötterna i 5 minuter, lägg i romanescon och koka några minuter till. Mixa såsen i grytan slät och skummig (tillsätt lite kall grädde om du vill ha den extra skummig) och häll över de stekta kycklinglåren och grönsakerna.