Du behöver
- potatis stora, (ca 800 g)
- 3 msk olivolja
- salt
- 1.5 msk smör
- lax portionsbitar, (à 125-150 g)
- citronpeppar
- 0.5 st citron saften
- 2 st salladslökar
- 11 st smågurkor t ex cornichoner
- 1 dl majonnäs
- 1 msk senap gärna dijon
- citronklyftor
- persiljeblad kan uteslutas
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen noga och skär den i cirka 1/2 cm tjocka skivor.
2
Blanda potatisskivorna med oljan och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Rosta potatisen i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Vänd potatisskivorna en gång efter halva tillagningstiden.
3
Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn laxbitarna runtom på medelstark värme, cirka 5 minuter. Krydda med salt och citronpeppar, häll över citronsaften och efterstek under lock cirka 5 minuter.
4
Ansa och finhacka löken. Fintärna gurkan. Blanda majonnäs och senap. Blanda i salladslök och gurka.
5
Servera laxen på en bädd av potatischips tillsammans med gurkmajon och citronklyftor. Garnera med persiljeblad.